Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1226211
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.09.2009 12:21 - Щука
Автор: riba Категория: Хоби   
Прочетен: 14619 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 13.03.2010 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimage Тялото на щуката е източено стреловидно, покрито с дребни люспи. Върхът на долната челюст излиза пред горната. Устата е широка и достига до под очите. В нея се намират кукообразно закривени зъби. Гръбният плавник е близо до опашния - над аналния. Най-често гърбът е сивозеленикав или жълтозеленикав до почти черен. Страните са сиви или сивожълтеникави с широки тъмни ивици, а коремът - бял с черни петна. На дължина достига до 1,5 м, а на тегло-35 кг(в долното течение на река Днепър са улавяли щуки и до 65 кг).Тя е сладководна риба, но обитава и слабо солени води /до 1 %/. Среща се в Дунав и по долните течения на притоците му, в реките Камчия, Марица, Места, Тунджа, Струма и в крайморските езера /Шабла, Дуранкулак, Езерец/, а така също и във водоемите, в които има богата растителност. Тя е ненаситна, хищна риба. През първата година се храни с планктон и отчасти с дребна риба, а през втората — с личинки, червейчета и риба.Възрастните, наречени "санитари на водоемите", ядат жаби, водни плъхове, дребни водоплаващи птици, бозайници и болните, слабите и израждащи се риби, носители на зарази, В лакомията си тя изяжда и собственото си поколение. В занемарените блата тя използува дребната, малоценна и израждаща се каракуда и за нейна сметка дава ценно месо и хайвер (Caviar). През зимата се измества в по-дълбоките места, където е по-топло, намира храна и продължава да се храни.Щуката е типична блатна риба (fish). Среща се още в доното течение на реките бключително и в р. Дунав. Половата зрелост настъпва на 3 - 4 - годишна възраст, а при мъжките - една година по-рано. През април-май, а някъде и по-рано, женската изхвърля в зависимост от големината и възрастта си от 5 до 400 хилядихайверени зрънца. Според някои автори женските могат да изхвърлят дори до 1 милион хайверени зрънца. Поради голямата си лакомия щуката бързо нараства и достига големи размери.
 Хайверът се изхвърля най-рано от цсички наши сладководни риби-през февруари-март, понякога под ледената покривка на водата. Отначало той полепва по дънни растения и предмети, а по-късно губи лепкавостта си и пада на дъното. В зависимост от температурата на водата излюпването става за 7-27 денонощия.
Малките се хранят с различни плаващи организми. Когато достигнат размери 4-5 см, започват да нападат и по-едри животни. Възрастните щуки са ненаситни. Те нападат всички видове риби, даже и себеподобни. Хранят се още с жаби, водни плъхове, водни земеровки, вовоплаващи птици и др. Щуки се пускат в рибовъдни басейни с по-едра риба, за да унищожават плевелните риби, конкурентни в храненето на шарана и на други риби, отглеждани изкуствено.
image


С мъртва рибка за риболов на щука
Мъртвата стръв е високоуспешна тактика при улов на щука, поради това, че щуката, както повечето хищници, е не само ловец, но и мършояд. Невил Фиклинг ви предлага основните положения при този метод за всички сезони.
Използването на мъртва рибка за стръв или част от нея е много добър и разпространен метод за риболов на щука. По тази схема ежегодно се подобряват рекордите при улов на едри екземпляри.
Понякога щуката дебне от засада живата си плячка, но понякога се налага да я преследва. Мъртвата рибка е лесна за улавяне, няма преследване, което значи, че куката ще използва по-малко енергия, за да се сдобие с храна.

Различни видове мъртва стръв

Възможни са вариации между морски и сладководни мъртви рибки. Най-често морски видове са херингата и сукмрията, тъй като са с високо съдържание на мазнина. Те могат да се използват цели, ако са в размери до 15 см или на парчета, когато са по-големи. Сардините, сарделите, цацата и сафридът също са много популярни. По-малко ползвани, но много ефикасни са морската змиорка, барбунът и атерината.
От сладководните може да се ползва всяка хваната преди това риба на въдицата, но най-често ползваните са червеноперката, бабушката, кленът и змиорката на парчета.

Избор на мъртва стръв

Изборът на мъртва стръв за определено място зависи от това дали това място е ловено скоро и колко е амортизирано. Скумрията е подходяща винаги за риболов на щука, ако преди това не е хващана много риби точно там на тази стръв. За да излъжем хитрата щука, можем да променяме миризмата на мъртвата стръв, като и се инжектират различни видове миризми и рибено масло. Също така можете да използвате различно оцветена мъртва рибка, за да изкушите предпазливия хищник.

Такъм за риболов на мъртва стръв

Риболовът на мъртва стръв изисква пръчка с изхвърляща тежест от 100 г нагоре, здрава макара, като напрмер,( Shimano Crestfire Baitcasting Reel)и влакно, което издържа 5-6 кг. Винаги използвайте метален повод, по възможност с дължина около 60 см с добавени към него тройни куки N8-N6. Закачвайте стръвта само на единия зъб на тройката. Горната тройка на повода трябва да бъде подвижна, закачете я в горната част на рибката. Не на последно място при риболов на щука са ви необходими кохер-ножица и подходящ кеп.

Тактики

Има две основни тактики за риболов на щука-статична и подвижна. Коя от тях ще използвате, зависи най-вече от настроението на щуката, което вие трябва да определите в началото на риболова.Но веднъж след като имате такъма и владеете и двете техники, вие ще сте подготвен за всичко.

Статичен риболов на мъртва рибка-на дъно.

Тази тактика дава резултат от много години. Освен добрата видимост, голямата атракция при тази тактика е, че се отделя миризма като ловна следа. Ето защо е добре да използвате половин риба, а не цяла. Ако все пак използвате цяла, по-добре надупчете тялото и за да може повече телесна миризма да се отдели във водата. Ключът към успешния статичен риболов на мъртва риба е добрият индикатор на кълването с цел да не може щуката да нагълта дълбоко стръвта. Необходима е тежест около 30 г, за да закотви стръвта така, че линията да бъде винаги добре изпъната.


Тагове:   щука,   хайвер,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - щука
24.11.2009 19:13
сложете някоя рецепта за щука която ви е харесала, че да знам как да си направя щуката по никулден
цитирай
2. riba - Пълнена щука
11.12.2009 17:46



Продукти
1кг изчистена щука
50 мл лимонов сок
4 ск. чесън стар
200 мл вино бяло
60 гр масло
50 гр орехови ядки
50 гр бадеми
50 гр стафиди
100 гр морски дарове
50 мл зехтин
1/4 вр. магданоз пресен
2 домата

Приготвяне
1.Задушете в 3/4 от зехтина и половината вино всички продукти, нарязани на ситно
2.Почистете рибата, напълнете я с така приготвената плънка , зашийте отвора и я покрийте с резени домати
3.Сложете я в намаслена тава и я полейте с разтопено масло
4.Печете рибата на фурна като по време на печенето я обливайте с останалото вино, разбъркано със зехтина и лимоновия сок
5.Сервирайте я топла.
цитирай
3. riba - Щука
11.12.2009 17:47
2 порции

Продукти:

360г риба
40г топено масло
2 лъжици супена галета
1 лъжица брашно
1 яйце
200г картофи
120г кисели краставички
сол

Начин на приготвяне:

* Почистената и обезкостена щука/само филета/ се посолява един час преди панирането, защото рибата мъчно се осолява.
* В отделни съдове се приготвят брашно, яйцe и галета.
* Рибата се панира най-напред в брашно, после в яйце, галета и пак в яйце.
* Пържи се в гореща мазнина.


Поднася се топла с пържени картофи и кисели краставички.
цитирай
4. riba - Щука на фурна
11.12.2009 18:22
В тавичката в която ще се пече ястието се запържва / аз задушавам/ няколко глави лук. Когато е готов се маха от огъня и се добавя 1 връзка магданоз и се разбърква. Върху лука и магданоза се реди рибата на шайби и се залива със заквасена сметана разбита с вода . Подправки слагам само сол и черен пипер. Ястието се пече на умерена фурна до готовност. По този начин щуката става супер.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!