неделя, 12 август 2007 г.

ВЕСТЕРВИК - Швеция

Вестервик се намира в сърцето на най-красивият шведски архипелаг с 4500 острова. Може със сигурност да очаквате топло посрещане в един от най-добрите райони за риболов на сьомга, морска пъстърва, щука и костур.
Накратко
Щука има навсякъде по архипелага. Улов на риби с тегло около 10кг е често срещано явление, но с малко късмет и умение може да се уловят и по-големи риби. През пролетта воблерите са най-добрите примамки. През лятото рибата лежи на дълбоко и големи спинери, джигове, клатушки и дълбоко газещи воблери са най-често използвани. Ползването на жива или мъртва стръв също е метод, който си струва за улов на щука през лятото. През късна есен щуката се завръща в по плитки води.
При риболовът на плувка най-често се търсят платика, каракуда и червеноперката, които са в изобилие и много от тях достигат рекордна големина. Също така има и много лин и мъздруга. Личинки, царевица и червеи са най-използваната стръв.
Костурът е също често срещан из целия архипелаг. Риби с тегло около 300-400 гр. се хващат лесно. От време на време се хващат екземпляри с тегло около 1 кг. Костура се хваща главно с малки спинери, джигове, клатушки и воблери. Червеи и дребни рибки също носят голям успех.
Морските пъстърви са често срещани във външния архипелаг, а през лятото плуват и в плитките южни заливи, където водата се затопля от слънцето или крайбрежните ветрове. Морските пъстърви се ловят най-често с дълги и тесни клатушки или воблери. През есента морската пъстърва лежи доста дълбоко в близост до рифовете.
Сьомгите се ловят най-често чрез тролинг в открито море през ранно лято. Рампи за спускане на лични лодки в морето има на няколко места във Вестервик и околностите.
Видове риба
- Щука - в изобилие из целия архипелаг. Рекорд (2001г.): 17 + кг.
- Шаранови риби - в изобилие. Рекорди (2001г.): платика - 4,1 кг., мъздруга - 2,4 кг., червеноперка - 1 кг., лин - 2,6 кг., каракуда - 1,2 кг.
- Костур - в изобилие из целия архипелаг. Рекорд (2001г.): 1,7 кг.
- Морска пъстърва - често срещан във външния архипелаг. Рекорд (2001г.): 16,8 кг.

Сезон
- Щука - април-октомври
- Шаранови риби - юли-септември
- Костур - май-октомври
- Морска пъстърва - март-април, октомври
- Сьомга - май-юни

Риболовни методи
- Спининг и жива стръв (щука, костур и морска пъстърва)
- Животинска и растителна стръв за шарановите риби
- Риболов с мухи (щука и морска пъстърва)
- Trolling (морска пъстърва и сьомга)

Услуги
Риболовните гидове на Вестервик предлагат всичко от водачески услуги в специализирани лодки с пълно оборудване до обикновено водачество в малки лодки. Гидовете са добре обучени и разполагат с голям опит в риболова на територията на Вестервик.
Лодки, външни мотори и сонари може да вземете на място под наем. Има и магазин за риболовни такъми.
Настаняване
Риболовния къмпинг Вестервик е разположен на остров във ваканционно селище Лисингсбадет във Вестервик. Вилите на къмпинга са модерни и оборудвани за самообслужване. Всички вили имат баня, тоалетна и телевизор. Къмпинга разполага с 16 модерни лодки за даване под наем (Crescent и Uttern 465 с четерискоростен мотор с 15 конски сили ). Наема включва навигационна карта, котва и спасителни жилетки.
Риболовна информация може да се получи ежедневно от рибарския магазин, където въдичарите могат да се снабдяват с екипировка, да наемат сонари, риболовни такъми и водачи. Риба, която се ползва за стръв за риболов, може да се съхранява в специална охладена стая в магазина. През лятото работи магазин за хранителни стоки и ресторант. Ресторантът е отворен и при предварителна заявка на групи.

Отседналите в този къмпинг нямат право да задържат или убиват уловените щуки!

За повече информация и записване: www.ribolovbg.com

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary